❝ Моето пътешествие в изучаването на езици ❞ / ЕМА
В следващите редове ще се потопите във вдъхновяващата история на 37-годишната Ема, която е част от българската общност в платформата за онлайн езикова подкрепа (OLS). Тук тя споделя личния си опит в изучаването на български език – предизвикателствата, с които се сблъсква, и радостта от разширяването на културния ѝ кръгозор, докато пътува по света.
Приятно четене!
Аз съм Ема и съм на 37 години.
Казвам се Ема и съм на 37 години. Определям себе си като човек и от всякъде, и от никъде. Родена съм в Европа и съм израснала в Нова Зеландия, но пристигнах в България от Шотландия, откъдето е прабаба ми.
В момента се намирам в Банско, близо до планините на Национален парк „Пирин“. Докато съм тук, се опитвам да науча малко основен български език. Смятам, че е важно човек да може поне малко да комуникира на местния език, където и да пътува, защото езиците като цяло са ми интересни.
Преди това съм учила малко украински и откривам някои прилики между двата езика, но не толкова много, колкото се надявах! Много думи са напълно различни. Например, на украински „училище“ е „школа“, но на български е „училище“.
Трябва да призная, че ми е трудно да възприема българския език. Прекарвам много време пред лаптопа си в опити да разбера граматични правила. Добавянето на определителен член в края на думата е сложно за мен като англоговорящ. Употребата на род също е малко объркваща. Все още не съм посещавала формален курс, но обмислям да се запиша на триседмичен курс в София през лятото.
Като част от българската общност в платформата OLS, участвах в сесия за разговор с мениджъра на общността – Ренета. Това беше страхотна възможност, защото срещата направи езика по-жив чрез добавяне на културен контекст. Хареса ми да науча повече за прочутото българско кисело мляко и за традициите, свързани с Баба Марта и мартениците, които се правят от червени и бели конци. Бих препоръчала това на начинаещи като мен – ще ви помогне да свикнете с кирилицата, основния речник и, разбира се, с граматиката. Струва ми се, че платформата OLS предлага и много полезни ресурси като блогове и кратки уроци по определени теми или произношение.
Мисля, че ако повече хора използваха платформата OLS, това би направило общността още по-добра. Бих препоръчала на всеки, който идва в България с цел езиков или културен обмен, да ѝ даде шанс и да открие подходящ за себе си начин на учене. България е прекрасна страна.