İşteki ilk günüm: 2. bölüm


Lestu textann og svaraðu spurningunum.

Yiyecek içecek stajım geçen hafta başladı. Stajım bir gurme restoranında gerçekleşiyor. Başlangıçta çok heyecanlıydım. Ayrıca yabancı bir ülkede 6 ay boyunca çalışacağım için çok stresliydim.

Toplu taşımadan kaçınmak için stajıma yakın bir kalma yeri seçtim. Oraya ulaşmak için hemen yolun aşağısına gitmeniz yeterli. Sadece on dakika yürüyüp iki kavşaktan geçtiğimde oraya varıyorum.

Pazartesi, ilk günüm olması nedeniyle büyük bir gündü. Sabah 7:00'de randevum olduğu ve geç kalmak istemediğim için erken kalktım. Oraya vardığımda baş aşçı beni bekliyordu. Kendimi tanıttım ve ona staj sözleşmemi verdim. Neşeliydi ve "Umarım yemek yapmayı seviyorsundur!" dedi. 

Bana bir önlük verdi ve yemek odası ile mutfağı gezdirdi. Burası başlangıç istasyonu, sos istasyonu, pişirme istasyonu ve pasta istasyonu ile çok iyi organize edilmişti. Arka tarafta bulaşık yıkamak için bir oda vardı.

Sabah 9:00'da ekip geldi. Şef beni mutfak asistanı, şef, yemek odası müdürü, garson ve bulaşıkçılardan oluşan meslektaşlarımla tanıştırdı.

Öğle yemeği servisinden önce benden bir müşteri gibi davranmamı istediler. Garson bana menüyü getirdi, dikkatlice okudum ve üç çeşit yemek seçtim. Başlangıç olarak, yumurta dolması sipariş ettim. Ana yemek olarak pırasalı somon aldım, balık mükemmel pişmişti. Tatlı olarak ise krem karamel.

Günün geri kalanını aşçıların soyma, doğrama, soğan haşlama, yağ alma, kızartma ve hazırlama işlemlerini izleyerek geçirdim.

Salı günü aşçılara tabakları süslemelerinde yardım ettim. Malzemeleri buzdolabından çalışma yüzeyine getirdim. Servisin sonunda bulaşıkları yıkadım. Sonraki günlerde pek çok tarif öğrendim. Cuma günü, pasta şefi yardımcısıydım. Şef bana çok kabarık bir çikolatalı mus elde etmek için çırpma telini nasıl kullanacağımı gösterdi. Bu tarifi ev arkadaşlarıma yapmak için sabırsızlanıyorum.

Bu restorandaki ilk haftamı çok sevdim. Ekip harika ve pek çok şey yapma fırsatım var. Çok şey öğreniyorum ama okuldan daha zorlu bir iş. Her akşam eve yorgun gidiyordum. Bu ilk hafta sonu biraz ağırdan alacağım ve evde kalacağım.

Gelecek hafta yemek salonunda olacağım ve garsonlara yardımcı olacağım. Bütün gün takım elbise giyeceğim. Servisten önce çatal bıçak ve bardakları hazırlayacağım. Servisten sonra masaları toplayacağım.