[LV]
Vai tu zināji, ka Latviešu valodas A2 līmeņa kursos ir vesela nodaļa veltīta tam, lai tu mācītos dārzam un dārzniecībai veltītus vārdus. Šī mācību nodaļa ir My beautiful garden jeb Mans skaistais dārzs. Un jau iepriekš bloga rakstos esam runājuši par iespēju audzēt dažādas lietas mājās, piemēram, tomātus uz palodzes. Ja vēl neesi lasījis par to, tad dodies uz bloga rakstu šeit. Bet tā kā atkal tuvojas pavasaris un pavasarī ta vien gribas redzēt augus augot uz plaukstot, tad atkal parunāsim par to kā iekopt savu dārzu.
Tu jau pazīsti mūsu draugus Lauru un Jāni, kurus varam redzēt kursu video ierakstos un arī viņi vēlas iekopt dārzu šajā pavasarī. Un kā jau zināms svarīgākais ir plānošana - ir jānopērk sēklas, jāsagatavo zeme, jāiekopj dārzs un jāsēj dārzeņi.
Bet pirms mēs ķeramies klāt sēklu pirkšanai, ir jāizdomā, ko tad mēs vēlamies audzēt? Es šogad plānoju stādīt - tomātus, burkānus, gurķus, ķirbjus un zirnīšus. Lai izlemtu ko audzēsi tu tev ir jāatrod balans starp savām vēlmēm un iespējām. Ja savs dārziņš tev vēl nav, tad izdomā, ko tu vari audzēt uz savas palodzes? Ja tev ir mazdārziņš, tad jāsaprot - cik daudz laika gribēsi tam veltīt; cik daudz vietas tev ir dārziņā un galu galā, kas tev pašam nesīs prieku.
Esmu dzirdējusi, ka cilvēki saka, ka vajag stādīt tikai tas lietas, kas tev garšo. Bet kā tad ar puķēm? Arī tās tevi iepriecinās, un ne vienmēr vajag domāt par praktiskiem apsvērumiem. Jāaudzē ir tas, kas pašam nes prieku.
Kad esi nolēmis ko stādīt, tad nepieciešams ir arī ekipejums. Tev vajadzēs lāpstu, lejkannu, spaini un iespējams arī pašam izveidot savu dobi. Ņem vērā, ka, tā kā Latvijā ir diezgan mainīgi laikapstākļi, tad daudzi augi, kā piemēram tomāti labāk jutīsies, ja tos stādīsi siltumnīcā. Tev nav siltumnīca? Nesatraucies, aukstākās naktīs pārklājot stādus ar plēvi tu iegūsi līdzīgu efektu un tev nebūs jābaidās no salnām.
Nu vai tu esi gatavs pavasarī sākt sēt un stādīt? Neaizmirsti vēlreiz patrennēties lietot jaunapgūtos vārdus A2 kursā My beautiful garden un uz priekšu!
Komentāros ievieto bildi, kas ir izdīdzis jau uz tavas palodzes!
Lai izdodas!
Vita, OLS latviešu valodas kopienas vadītaja