Danas nam se pridružuje Eva Marie, 26-godišnjakinja iz Njemačke s velikom ljubavlju prema jezicima- i posebnom vezom s Hrvatskom. Od svog prvog tečaja za početnike do vježbanja s obitelji svog hrvatskog dečka, Evin put učenja jezika bio je ispunjen zabavnim trenucima, izazovima i mnogim otkrićima. Poslušajmo više o njezinom iskustvu i što ju je motiviralo na tom putu!
Eva Marie, možeš li nam se predstaviti i reći nešto o svom putu učenja hrvatskog jezika?
Bok! Zovem se Eva Marie, imam 26 godina i dolazim iz Njemačke. Dok sam studirala medicinu na Sveučilištu u Mainzu, iskoristila sam priliku pohađati razne jezične tečajeve. Završila sam dvotjedni intenzivni tečaj za početnike i zaljubila se u jezik, pa sam nastavila s još tri tečaja.
Fotografija: Eva Marie Wilsmann
Što te inspiriralo da počneš učiti hrvatski i kako je izgledao tvoj put do sada?
Budući da je moj dečko Hrvat, on je moj glavni razlog za učenje jezika. Zajedno smo otprilike tri godine i gotovo jednako dugo učim hrvatski.
Koju ulogu jezici imaju u tvom životu i kako su utjecali na tvoje iskustvo učenja?
Važno mi je pokušati naučiti njegov materinski jezik kako bih bolje razumjela njegovu prošlost i obiteljske tradicije. Volim vježbati svoje znanje s njegovim rođacima, ali i korištenje hrvatskih fraza u našem svakodnevnom životu pomaže mi da postanem sigurnija u govoru.
Kako je izgledalo tvoje iskustvo s hrvatskim jezikom? S kakvim si se izazovima susrela?
Isprva sam imala stvarnih problema s izgovorom, posebno s "r" koje se mota, što je teško za nekoga čiji materinski jezik nema takve glasove. To sam prevladala vježbajući riječ "tramvaj", koja je postala svojevrsna interna šala između moje prve učiteljice, Branke, i mene. Cijeli razred me ohrabrivao da pokušavam dok nisam uspjela. Sada mi je izazov zapamtiti gramatiku i koristiti pravilne padežne nastavke, ali budući da me uvijek zanimalo kako je jezik strukturiran, pokušavam pronaći obrasce koji mi pomažu učiti logičnije.
Postoje li hrvatske riječi ili fraze koje ti se posebno sviđaju, smiješne su ili nezaboravne?
Moja omiljena rečenica je: „Ja sam gladna kao vuk“ – što znači „gladna sam kao vuk“, a i mojoj svekrvi je drago kad to kažem.

Misliš li da ti je materinski jezik na neki način olakšao učenje hrvatskog?
Mislim da je korisno to što njemački također ima složenu gramatiku s padežima. Iako koristimo samo četiri, već sam bila upoznata s konceptom padeža, što mi je puno pomoglo.
Kako ti je OLS platforma pomogla na putu učenja jezika? Smatraš li je korisnom?
Volim čitati intervjue na platformi i saznati više o zemlji. Također volim ponavljati vokabular, primjerice, specijal za Valentinovo.

Jesi li primijetila kulturne ili jezične sličnosti između hrvatskog i svog materinskog jezika?
Kao što sam već rekla, način na koji koristimo padeže za imenice i pridjeve te mijenjamo njihove nastavke prilično je sličan hrvatskom.
Koje aspekte hrvatske kulture ili svakodnevnog života smatraš fascinantnima ili jedinstvenima?
Sviđa mi se kultura ispijanja kave u bilo koje doba dana. I u Njemačkoj volimo kavu, ali ovdje to jednostavno nije toliko važno. U Hrvatskoj se svi rado dogovore da idu u kafić, popiju kavu zajedno i uživaju u vremenu provedenom s drugima. To je jednostavno hrvatska društvenost.
Kako bi opisala ljude koje si upoznala dok si učila hrvatski?
Gostoljubivi i srdačni. Kao gošća uvijek imam poseban tretman gdje god da sam u Hrvatskoj- kome to ne bi bilo drago?
Jesi li otkrila neke skrivene dragulje u Hrvatskoj?
Zapravo, više nego što mogu nabrojati, ali ono što ću uvijek pamtiti jest kristalno čisto more uz neke stijene na otoku Krku. Hodali smo sve dalje od turističkih puteva i što smo se više udaljavali uz obalu, to su stijene i krajolik bili ljepši.
Kako bi usporedila hrvatsku i njemačku kuhinju? Imaš li omiljeno jelo?
Njemačka kuhinja je uglavnom bazirana na mesu, ali meso se obično ne peče na roštilju kao u Hrvatskoj. Osim toga, stvarno volim raznovrsnu ponudu svježe ribe u Hrvatskoj. To je nezaobilazno ako posjetite obalu. Ali moje omiljeno jelo je sataraš, vrsta povrtnog variva.
Koje mjesto u Hrvatskoj sanjaš posjetiti kako bi se još više uronila u kulturu?
Nikada nisam bila u Zagrebu, ali čula sam da je cijeli grad poput izvora hrvatske kulture. Svakako bih voljela pogledati predstavu u Hrvatskom narodnom kazalištu.
Jesi li doživjela neke smiješne ili iznenađujuće trenutke u Hrvatskoj?
Bila sam zadivljena kada sam ljeti vidjela sve smokve i breskve na stablima. Obožavam voće i činilo mi se kao raj kad sam vidjela sve to ukusno voće kako raste u vrtu obitelji mog dečka.

Što si naučila o sebi tijekom ovog procesa učenja novog jezika?
Kad sam počela učiti novi jezik, shvatila sam da postoji neka vrsta instinkta koji se polako razvija. U početku razgovor sa strancima djeluje pomalo neprirodno; poznaješ ograničen broj riječi pa možeš koristiti samo naučene rečenice. Ali što više radiš s jezikom, to više osjećaš što je ispravno, pa ne moraš previše razmišljati o svakoj riječi. Time sam stekla puno više samopouzdanja. Također sam shvatila da je sasvim prirodno griješiti kada učiš novi jezik. Nitko te neće osuđivati ako pogriješiš. To je kao i svaka druga vještina- što više vježbaš, to si bolji, zar ne?
Koji bi savjet dala nekome tko želi početi učiti hrvatski?
Pokušajte što više razgovarati s izvornim govornicima. To je jednostavan način da povećate samopouzdanje i dobijete izravnu povratnu informaciju, primjerice, ako nešto pogrešno izgovorite.
Nauči nas nešto o svojoj zemlji!
U slobodno vrijeme volim plesati. U Njemačkoj postoji jedan poseban oblik natjecateljskog plesa za koji malo ljudi zna. Zove se karnevalistischer Tanzsport. Između jeseni i proljeća nedjeljom se održavaju brojna natjecanja u različitim disciplinama. Plesala sam na pozornici s oko 20 drugih djevojaka kao tim, natječući se protiv drugih iz cijele Njemačke. Podrijetlo ovog plesa povezano je s karnevalom, koji se, mislim, slavi i u nekim dijelovima Hrvatske.
Hvala što ste bili dio Evinog putovanja! Voljeli bismo čuti vaša razmišljanja ili nešto što želite podijeliti, stoga ne oklijevajte ostaviti komentar ispod.
Loreta, OLS Community Manager- Hrvatski