In my previous blog post, I asked you to listen to a song and fill in the gaps in the lyrics, now it’s time for a more advanced exercise - we’ll try to translate these lyrics into your language (it could be English too!). While in most cases I won’t be able to evaluate your translations, the whole point is to practice understanding and translating Polish, so there’s no “correct” way of doing this exercise. You will find the lyrics below - I’m going to explain some of the more difficult words and tricky expressions. When you’ve finished your translation, post it in THIS THREAD. Good luck!
Jest sobota, za oknem świt I Warszawa kaszle miarowo. Wczoraj przyszedł od Ciebie list, Miłe słowo. |
świt - dawn kasłać - to cough, kaszle - s/he/it coughs miarowo - rhythmically, steadily |
---|---|
Jesień u nas koronę ma, Tego roku, jakby cierniową. A Ty piszesz, że u was szał I punk-rockowo. |
korona - crown cierniowa - of thorns (from cierń - thorn) szał - craze |
Są dwa światy i nas jest dwoje, Do swych miejsc przypiętych, jak rzepy. Ty masz pewnie więcej spokoju, Ja mam dzieci. Są dwa światy i jedno słońce, Które u nas słabiej coś grzeje. Ty masz pewnie duże pieniądze, Ja nadzieję, ja nadzieję. |
są - there are swych - same as swoich, “swych” is rare, sometimes used in songs or poetry przypięty jak rzep - literally “attached like a bur” it an expression that means that something is very closely attached to something else słabiej coś grzeje - literally “somehow doesn’t heat as strong” |
Jest sobota, za oknem świt I Warszawa kaszle miarowo. Wczoraj przyszedł od Ciebie list, Czułe słowo. |
czułe - tender |
Tamten wieczór, gdy ja i Ty, Tak, to była wspaniała chwila, Ale dzisiaj obeschły łzy, Więc pozdrawiam Cię - Maryla. |
obeschły - same as wyschły - dried up |
Są dwa światy i nas jest dwoje, Do swych miejsc przypiętych, jak rzepy. Ty masz pewnie więcej spokoju, Ja mam dzieci. Są dwa światy i jedno słońce, Które u nas słabiej coś grzeje. Ty masz pewnie duże pieniądze, Ja nadzieję... |
|
Są dwa światy i nas jest dwoje, Do swych miejsc przypiętych, jak rzepy. Ty masz wokół morza gorące, Ja nadzieję. Są dwa światy i nas jest dwoje, Do swych miejsc przypiętych, jak rzepy. Ty masz pewnie więcej spokoju, Ja mam dzieci. |
wokół - same as dookoła - around |
Są dwa światy i jedno słońce, Które u nas słabiej coś grzeje. Ty masz wokół morza gorące, Ja nadzieję. |
|
Są dwa światy i nas jest dwoje, Do swych miejsc przypiętych, jak rzepy. Ty masz pewnie więcej spokoju, Ja mam dzieci. |