OLS Blog

Voluntariatul în Străinătate – Călătoria mea si Cum Poți Să Te Alături Și Tu

Nosūtīja Roxana OLS Community Manager
Atbilžu skaits: 1

Source: Pexels

Voluntariatul în străinătate a fost una dintre cele mai transformatoare experiențe din viața mea. Nu a fost vorba despre puncte în plus în CV, ci despre dezvoltare personală, învățarea unor noi abilități și conectarea cu oameni din întreaga lume. Astăzi vreau să-ți povestesc câteva detalii despre călătoria mea ca voluntar în străinătate și cum poți și tu să te implici prin intermediul Corpului European de Solidaritate (ESC).

Participarea într-un program de voluntariat este o modalitate incredibilă de a-ți dezvolta atât abilitățile profesionale, cât și cele interpersonale. Dobândești experiență practică, îți crește încrederea în tine, îți extinzi rețeaua de contacte și, cel mai important, contribui la construirea unei societăți mai incluzive, cunoscând oameni din medii și culturi diferite, din toate colțurile lumii. Pentru mine, voluntariatul m-a învățat empatia - ceva de care cred că lumea are mare nevoie.

Am participat la mai multe proiecte de voluntariat pe care nu le voi uita niciodată. Primul meu program a fost în China, unde timp de 6 săptămâni am predat limba engleză copiilor din zone defavorizate, contribuind astfel la realizarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă nr. 4 al ONU – Educație de calitate. Al doilea proiect de voluntariat, un an mai târziu, a fost axat pe cultură și turism, iar sarcinile mele erau legate de promovarea Egiptului. Am petrecut 2 luni acolo, mi-am făcut prieteni și am învățat enorm, iar astăzi pot spune cu mândrie că Egiptul este a doua mea casă.

Cel mai complex program în care am fost implicată a fost prin ESC în Faro, Portugalia. Acolo, timp de șase luni, am fost voluntar într-o organizație care ajută tinerii să găsească locuri de muncă în domeniul cultural. Dacă vrei să citești totul despre experiența mea cu ESC, inclusiv cum m-am simțit fiind departe de casă în 2021, te invit să citești acest articol de blog!

Cum Poți Face Voluntariat cu ESC

Dacă ai între 18 și 30 de ani, Corpul European de Solidaritate îți oferă oportunitatea de a face voluntariat în străinătate pentru câteva săptămâni până la 12 luni. Programul acoperă:

• Costurile de călătorie, inclusiv biletele de avion, cazarea și cheltuielile pentru mâncare (alocație lunară)
  • Suport pentru învățarea limbii locale prin OLS
  • Bani de buzunar pentru cheltuieli personale
  • Asigurare completă

Fie că te interesează educația, protecția mediului, proiectele culturale sau ajutorul umanitar, sigur există un proiect potrivit pentru tine. Sună prea bine ca să fie adevărat? Întreabă-mă orice în comentarii!

Roxana, OLS Community Manager - Romanian 

Atbildot uz Roxana OLS Community Manager

Re: Voluntariatul în Străinătate – Călătoria mea si Cum Poți Să Te Alături Și Tu

Nosūtīja Roxana OLS Community Manager

Volunteering Abroad - My Journey and How You Can Join Too

Volunteering abroad has been one of the most transformative experiences of my life. It was not about extra points added to my CV, but about personal growth, learning new skills, and connecting with people from all over the world. Today, I want to share with you some details of my volunteering abroad journey and how you can get involved through the European Solidarity Corps (ESC). 

Participating in a volunteering program is an incredible way to develop both professional and interpersonal skills. You gain practical experience, expand your confidence, your network, and most importantly, contribute to building a more inclusive society by getting to know people from different backgrounds and cultures from all around the world. For me, volunteering has taught me empathy, something I believe the world needs much more of.

I’ve taken part in several volunteer projects that I’ll never forget. My first program was in China, where for 6 weeks I taught English to children from underdeveloped areas, thus contributing to the 4th SDG of the United Nations - Quality Education. My second volunteering project, a year later, was focused around culture and tourism, as my tasks were about promoting Egypt. I spent 2 months there, made friends and learnt a lot, and I am happy to call Egypt my second home. 

The most comprehensive program I did was through the European Solidarity Corps (ESC) in Faro, Portugal. There, for six months, I volunteered in an organisation focused on helping young people to get jobs related to culture. If you want to read everything about my ESC experience, including how I felt being away from home in 2021, I invite you to read this blog post! 

How You Can Volunteer with the ESC

If you're between 18 and 30 years old, the European Solidarity Corps gives you the chance to volunteer abroad for a few weeks up to 12 months. It covers:

• Your travel costs including flights, accommodation, and food expenses (monthly allowance)
  • Local language support through OLS 
  • Pocket money for personal expenses
  • Full insurance

Whether you're interested in education, environmental work, cultural projects, or humanitarian aid, there’s a project out there for you. Sounds too good to be true? Ask me anything in the comments!

Roxana, OLS Community Manager - Romanian